1 kg = RM 16.00
Ikan bilis halus
1 kg = RM 25.00
Gred AA
1 kg = RM 18.00
1 kg = RM 25.00
RESEPI RINGKAS, SEDAP, MUDAH DAN CEPAT.
CUCUR IKAN BILIS
CUCUR IKAN BILIS
1. Rendam 1 cawan ikan bilis dalam air panas selama 3 minit untuk melembut dan
mengurangkan rasa masin.
2. Toskan ikan bilis tadi dan tumbuk kasar. (boleh guna blend kasar)
3. Dalam bekas mangkuk lain, masukkan 2 cawan tepung gandum, jenama Bakers Choice.
mengurangkan rasa masin.
2. Toskan ikan bilis tadi dan tumbuk kasar. (boleh guna blend kasar)
3. Dalam bekas mangkuk lain, masukkan 2 cawan tepung gandum, jenama Bakers Choice.
4. Masukkan sedikit air suam dan kacau sebati. Jangan terlalu cair.
5. Pecahkan 1 biji telur ke dalam mangkuk tadi.
6. Masukkan ikan bilis yang ditumbuk kasar tadi. Kacau sebati. Jika agak cair, tambah tepung gandum.
7. Masukkan hirisan bawang holland yang dipotong kiub serta carrot yang disagat kasar.
8. Jika ada daun bawang/batang seleri/jagung, boleh masukkan juga.
9. Biarkan adunan 5 minit sehingga nampak sedikit gelembung.
(Jika ada gelembung pada permukaan adunan, InsyaAllah cucur kita jadi lembut)
7. Masukkan hirisan bawang holland yang dipotong kiub serta carrot yang disagat kasar.
8. Jika ada daun bawang/batang seleri/jagung, boleh masukkan juga.
9. Biarkan adunan 5 minit sehingga nampak sedikit gelembung.
(Jika ada gelembung pada permukaan adunan, InsyaAllah cucur kita jadi lembut)
10.Bolehkan menggoreng dalam minyak yang dipanaskan terlebih dahulu....
Selamat Mencuba!!..
Selamat Mencuba!!..
No comments:
Post a Comment